Placek malinowy z galaretką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • masa
  • śmietana kremówka - 3 opakowania
  • galaretka malinowa - 3 opakowania
  • maliny - 0.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
  3. Wystudzony biszkopt pokropić sokiem z cytryny wymieszanym z 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczkami cukru.
  4. Masa: 1 galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance wody i ostudzić. Ubić śmietanę i dodać tężejącą galaretkę.
  5. Masę wymieszać z malinami i rozłożyć na upieczony biszkopt.
  6. Na wierzch wylać 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 2 szklankach wody ( lekko stężone ) i wstawić do lodówki na 2h.