Placek po węgiersku z sosem myśliwskim

Składniki:

  • Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • jajka - 2 sztuki
  • filety z piersi kurczaka - 500 gramów
  • biała cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • świeża szałwia kilka listków
  • owoce jałowca - 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • mąka - 5 łyżek
  • sól
  • woda - 450 mililitrów
  • świeże oregano do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokrój w paski, paprykę oczyść z pestek i pokrój w paski, czosnek i cebulę pokrój w kostkę, szałwię posiekaj.
  2. Przesmaż cebulę, czosnek, szałwię, rozgniecione ziarna jałowca i kurczaka na patelni, dodaj paprykę i duś kilka minut, dodaj koncentrat, wodę, paprykę ostrą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
  3. Sos Knorr połącz z 250 ml wody i zagotuj.
  4. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj mąkę i jajka, dopraw solą i połącz składniki. Usmaż złociste placki. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  5. Na talerzu ułóż placki i polewaj ciepłym sosem. Podawaj polane sosem i udekorowane listkami oregano.