Placek różowy z galaretką
przepisy.pl
60 minut
Łatwe
Wskazówki pieczenia:
30
minut
180
°C
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
jajko - 4 sztuki
mąka - 170 gramów
cukier - 220 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
budyń malinowy - 2 opakowania
mleko - 500 mililitrów
galaretka malinowa - 2 opakowania
mieszanka koktajlowa z puszki - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 cm i 30cm.
Piecz ok. 30 min. w 180 st. C.
Ostudź, przekrój na dwa plastry.
Budynie ugotuj w 1/2 l mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudy.
Do ostudzonej masy dodaj Kasię, wymieszaj mikserem.
Na pierwszy plaster biszkoptu wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztą masy budyniowej.
Całość ponownie umieść w formie, w której piekło się ciasto.
Galaretki rozpuść w pół litrze wody, odstaw, aż lekko zaczną tężeć.
Na ciasto wyłóż odsączone owoce i zalej wszystko lekko tężejącą galaretką.