Placek różowy z galaretką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mąka - 170 gramów
  • cukier - 220 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • budyń malinowy - 2 opakowania
  • mleko - 500 mililitrów
  • galaretka malinowa - 2 opakowania
  • mieszanka koktajlowa z puszki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto przełóż do prostokątnej blaszki o wymiarach 25 cm i 30cm.
  3. Piecz ok. 30 min. w 180 st. C.
  4. Ostudź, przekrój na dwa plastry.
  5. Budynie ugotuj w 1/2 l mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudy.
  6. Do ostudzonej masy dodaj Kasię, wymieszaj mikserem.
  7. Na pierwszy plaster biszkoptu wyłóż połowę masy budyniowej, przykryj drugim biszkoptem i wyłóż resztą masy budyniowej.
  8. Całość ponownie umieść w formie, w której piekło się ciasto.
  9. Galaretki rozpuść w pół litrze wody, odstaw, aż lekko zaczną tężeć.
  10. Na ciasto wyłóż odsączone owoce i zalej wszystko lekko tężejącą galaretką.