Placek truflowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

600

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1.5 szklanki

1 szklanka

0.5 szklanki

2 łyżeczki

6 łyżek

1 łyżka

masa:

30 dekagramów

0.5 szklanki

0.75 szklanki

2 opakowania

3 sztuki

25 mililitrów

dekoracja:

1

1

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Krok 2

Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, potem delikatnie wymieszać z oliwą i dodać łyżkę kakao.

Krok 3

Masa: Do rondelka wlać mleko i dodać cukierki oraz cukier.

Krok 4

Gotować mieszając, aż składniki się stopią i powstanie jednolita masa.

Krok 5

Kasię bardzo dobrze utrzeć, dodać 3 żółtka, i cały czas ucierając, stopniowo dodawać przestudzoną masę i spirytus.

Krok 6

1/3 masy odłożyć do dekoracji, a resztą przełożyć wystudzone ciasto.

Krok 7

Wierzch ciasta posmarować odłożoną masą. 

Krok 8

Następnie ułożyć wiśnie, orzechy, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek truflowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek truflowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek truflowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek truflowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek truflowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek truflowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek truflowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Łasuch
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej