Placek z bananami
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 200 °C

Składniki:

    biszkopt
  • mąka - 1 szklanka
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • olej - 3 łyżki
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • dodatkowo
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • jajko - 3 sztuki
  • banan - 1 kilogram
  • galaretka różne smaki - 4 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać. Następnie dodać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę.
  2. Masa: Galaretkę agrestową rozpuścić w 1 szklance wody.
  3. Banany zmiksować, Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami. Połączyć z masą bananową. Na końcu wlać tężącą galaretkę. Wylać na ostudzony biszkopt.
  4. Następnie w 1 szklance wody rozpuścić galaretkę truskawkową, ubić pianę z białek, połączyć z tężejącą galaretką, wylać na masę bananową.
  5. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 2 szklankach wody. Tężejące wylać na wierzch ciasta.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Smacznego.