Placek z brzoskwiniami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180-190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 200 gramów
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • cukier puder - 150 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • brzoskwinia - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.
  2. Białka z solą ubij na sztywną pianę.
  3. Nadal ubijając, dodaj cukier puder.
  4. Żółtka utrzyj z Kasią.
  5. Wsyp po trochu mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszaj.
  6. Tortownicę (o średnicy około 25 cm) posmaruj Kasią i posyp tartą bułką.
  7. Przełóż ciasto, na wierzchu ułóż połówki brzoskwiń otworami po pestce do góry.
  8. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C.
  9. Ciasto posyp cukrem pudrem.