Placek z brzoskwiniami
  • 70 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • 20 cm x 30 cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 0.5 kilogramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mały serek homogenizowany - 1 sztuka
  • śmietana - 2 łyżki
  • żółtka - 3 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • nadzienie
  • konfitura porzeczkowa - 1 słoik
  • duże brzoskwinie - 10 sztuk
  • orzechy nerkowca - 0.5 szklanek
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do większej misy przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz miękką kostkę do pieczenia Kasia. Wszystko razem mieszamy.
  2. Następnie łączymy śmietanę z serkiem, żółtkami i wlewamy do ciasta. Szybko zagniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na 0,5 h - 1 h.
  3. W tym czasie siekamy orzechy na drobne kawałki i kroimy brzoskwinie na połówki, usuwając pestki.
  4. Dno blaszki wykładamy pergaminem. Ciasto dzielimy na dwie części tak, aby pierwsza część była większa o 1/5 od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki.
  5. Na spodzie ciasta rozsmarowujemy konfiturę porzeczkową, posypujemy ją orzechami i układamy połówki brzoskwiń. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim brzoskwinie z góry sklejając z bokami ciasta. Ciasto nakłuwamy z wierzchu widelcem lub nożem w paru miejscach.
  6. Pieczemy w temp. 180 °C przez około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.