Placek z czereśniami
  • 30 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • czereśnie - 600 gramów
  • mąka pszenna - 1.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 4 sztuki
  • sok i skórka z cytryny - 0.5 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • konfitura brzoskwiniowa - 4 łyżki
  • płatki migdałowe - 4 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj śmietanę, sok i skórkę z cytryny.
  2. Do powstałej masy ciągle mieszając wbijaj po jednym jajku, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Umyte czereśnie pozbaw ogonków. 15 przekrój na połówki i delikatnie usuń pestki. Z pozostałych możesz usunąć pestki za pomocą drylownicy.
  4. Okrągłą formę o wymiarach 24 cm posmaruj Kasią i posyp płatkami migdałowymi.
  5. Ciasto przełóż do formy. Na cieście ułóż wydrylowane owoce. Piecz 45 min w temp. 180 st.C.
  6. Konfiturę brzoskwiniową podgrzej. Jeszcze gorące ciasto posmaruj konfiturą, udekoruj połówkami pozostałych czereśni i posyp płatkami migdałowymi.