Placek z gruszkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • gorzka czekolada - 15 dekagramów
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • twarde gruszki - 4 sztuki
  • olejek rumowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach (włóż wcześniej do lodówki, nie będzie się rozmazywała).
  2. Kasię utrzyj z cukrem i szczyptą soli, nie przerywając ucierania, kolejno wbijaj po 1 jajku.
  3. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Dodaj do masy.
  5. Ostrożnie przemieszaj.
  6. Wlej mleko i zapach rumowy.
  7. Dołóż startą czekoladę, dokładnie wymieszaj.
  8. Gruszki umyj, obierz, miąższ pokrój w drobną kostkę.
  9. Dodaj do masy, wymieszaj (można dodać 2-3 łyżki posiekanych migdałów).
  10. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 50-60 minut w temp. 180°C