Placek z jabłkami, pianką i kruszonką

34


Łatwe


150 min.


5 os.

Składniki
Ciasto kruche::
mąka pszenna3 szklanki
cukier0.75 szklanek
żółtka4 sztuki
masło200 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
śmietana2 łyżki
sól1 szczypta
bułka tarta2 łyżki
Jabłka::
cukier1 łyżka
ocet jabłkowy1 łyżeczka
jabłka1 kilogram
cynamon1 łyżka
Pianka::
białka4 sztuki
cukier3 łyżki
mąka ziemniaczana1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy posiekane nożem masło. Przecieramy między rękami masło z mąką – mają utworzyć się drobne grudki.
Krok 2
W środku robimy wgłębienie do którego wbijamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli, cukier i śmietanę. Wszystkie składniki siekamy nożem. Zagniatamy ciasto w kulkę. Z ciasta odkrawamy 1/3 porcji i wkładamy zamrażalnika. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cynamonem, cukrem i octem w garnku. Studzimy jabłka.
Krok 4
Po upływie 1 godziny wyjmujemy ciasto z lodówki. Na stolnicy rozwałkowujemy je na wielkość blaszki. Podczas wałkowania podsypujemy ciasto mąką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy podsmażone jabłka.
Krok 5
W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Krok 6
Wykładamy ubite białka na jabłka, łyżka po łyżce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy z zamrażalnika porcję ciasta, którą następnie ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio nad białkami. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl