Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 40 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 8 dekagramów
  • masa jabłkowa
  • jabłko - 1.5 kilogramów
  • cynamon - 0.5 łyżeczek
  • cukier - 5 dekagramów
  • piana
  • białko - 4 sztuki
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy przesiewamy mąkę, następnie siekamy Kasię i łączymy ją z cukrem pudrem i z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy jajka i zagniatamy półkruche ciasto.
  3. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę i zostawiamy na koniec.
  4. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na brytfankę.
  5. Następnie obieramy ze skórki jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na ciasto.
  6. Następnie robimy pianę białkową: ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy cukier puder.
  7. Miksujemy, aż zrobi się sztywna piana.
  8. Na koniec pozostałą część ciasta trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy ciasto. 
  9. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min.