Placek z jagodami
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • mąka - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • wierzch
  • jagody - 2 szklanki
  • zmielone migdały - 1 szklanka
  • beza
  • białko - 3 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • cukier - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. W misce utrzyj miękką Kasię z cukrem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Przełóż do niej ciasto i równomiernie rozprowadź. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut.
  3. Białka ubij na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z połową mielonych migdałów.
  5. Na upieczone ciasto wysyp resztę mielonych migdałów, a następnie jagody.
  6. Migdałową bezę wyłóż fantazyjnie na owoce i wstaw ciasto ponownie do piekarnika. Piecz najpierw 30 minut w temp 180 st.C, a następnie jeszcze 20 minut w temperaturze 120 st.C