Placek z miętą

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta
  • czarne oliwki - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • mięta - 5 łyżek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Cebule, oliwki i miętę posiekaj.
  2. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, połowę oliwy i wymieszaj. Stopniowo dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody stale mieszając.
  3. Cebulę, oliwki i połowę mięty dodaj do ciasta i wymieszaj, dopraw Delikatem Knorr. Ciasto powinno być lejące.
  4. Ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy i zapiekaj z 180 stopniach przez około 1 godzine.
  5. Resztę oliwy wymieszaj z resztą mięty, dodaj sok z połowy cytryny, szczyptę pieprzu. Gotowe ciasto pokrój i podawaj z sosem i maczania.