Placek z papierówkami bez jajek
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • Tortownica o średnicy 22 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • twarde papierówki - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku i wymieszaj z mlekiem i octem.
  2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sodą.
  3. Połącz płynne składniki z sypkimi.
  4. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie półplasterki.
  6. Jabłka ułóż na cieście. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 st.C.