Placek z rabarbarem i bezą
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • cukier puder - 100 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • rabarbar - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • białko - 3 sztuki
  • cukier puder - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i tworzymy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  2. Po schłodzeniu ciastem wykładamy formę na tartę (ja wykonałam w zwykłej tortownicy o śr. 26 cm) i widelcem nakłuwamy całą powierzchnie, aby zapobiec powstawaniu podczas pieczenia bąbli.
  3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min. w temp. 200 C.
  4. Rabarbar kroimy na niewielkie kawałeczki i posypujemy cukrem.
  5. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier.
  6. Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar oraz robimy kleksy z ubitych białek. Pieczemy w temp. 180 C do zbrązowienia bezy. Smacznego.