Placek z truskawkami

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • woda - 2 łyżki
  • cukier - 12 dekagramów
  • mąka - 15 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • dodatki
  • Kostka do pieczenia Kasia do wysmarowania formy - 2 dekagramy
  • bułka tarta do wysypania formy - 2 łyżki
  • krem
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • twarożek homogenizowany - 0.5 opakowań
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • truskawki - 75 dekagramów
  • galaretka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem i wodą, dodać mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę.
  2. Wymieszać.
  3. Włożyć ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  4. Upiec.
  5. Krem: Utrzeć Kasię, żółtko i cukier puder.
  6. Dodać stopniowo twarożek i jeszcze ucierać.
  7. Masę rozsmarować na zimnym placku i na niej ułożyć umyte i osączone z wody truskawki.
  8. Rozpuścić galaretkę, przestudzić, a gdy zacznie gęstnieć, zalać truskawki.
  9. Placek wstawić do lodówki, aby galaretka i krem stężały.
  10. Kroić ostrym nożem dość duże kwadraty.