Placek z truskawkami i budyniem
  • 40 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 350 gramów
  • mąka pszenna - 600 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • budyń:
  • budyń wiśniowy - 2 opakowania
  • mleko - 1 litr
  • dodatkowo:
  • truskawki - 700 gramów
  • cukier puder do oprószenia - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Dodaj posiekaną Kasię, cukier i jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
  2. Ciasto podziel na dwie równe części. Owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki lub zamrażarki.
  3. Przygotuj budyń. Połowę mleka zagotuj, resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąką. Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń i gotuj ciągle mieszając, aż budyń będzie gładki i gęsty. Zdejmij z ognia i przestudź.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, jeden włóż do formy o wymiarach 22 x 28 cm. Na ciasto wyłóż budyń i równo rozprowadź.
  5. Na budyniu ułóż truskawki i przykryj pozostałym ciastem. Wierzch ciasta nakłuj patyczkiem. Piecz około 40 minut w 200 st.C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.