Placek z truskawkami i galaretką
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.2 opakowań
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • przełożenie
  • truskawki - 600 gramów
  • galaretka truskawkowa - 2 opakowania
  • dekoracja
  • cukier puder - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie wolno mieszając dodawaj po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej rozpuszczoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  2. Ciasto wylej na blachę o wymiarach podstawy 22x27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź i piecz w 180 st.C około 10 minut.
  3. Upieczone ciasto wyjmij i przełóż razem z papierem do foremki keksowej o wymiarach podstawy 8x27 cm. Lekko dociśnij ciasto do formy by nie wystawało.
  4. Przygotuj mus truskawkowy. Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody i przestudź. Połowę truskawek zmiksuj i połącz z rozpuszczoną galaretką.
  5. Pozostałe truskawki ułóż na cieście w formie keksowej i zalej tężejącym musem. Ciasto odstaw na godzinę do lodówki by stężało.
  6. Foremkę z ciastem przykryj deseczką i odwróć do góry dnem. Najpierw zdejmij formę, a następnie papier. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej polewą czekoladową.