Placek z wiśniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • ugotowane, wydrylowane wiśnie - 1 kilogram
  • cukier - 250 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 4 sztuki
  • żółtko - 2 sztuki
  • zmielony chudy biały ser - 500 gramów
  • mąka - 375 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 opakowań
  • cukier puder do dekoracji - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsącz, posyp 2 łyżkami cukru.
  2. Kasię utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym i solą na puszysta masę.
  3. Dodaj całe jaja, żółtka i ser.
  4. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.
  5. Blachę dokładnie nasmaruj Kasią, rozprowadź na niej ciasto i posyp wiśniami.
  6. Ciasto piecz przez 45 minut w temperaturze 175 stopni.
  7. Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.