Placek ziemniaczany z boczkiem
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • jaja - 3 sztuki
  • boczek wędzony - 300 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • mąka - 100 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na oleju.
  2. Boczek kroimy w kostkę, dodajemy do zeszklonej cebuli i przesmażamy.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce, odciskamy nadmiar wody. Do ziemniaków wbijamy jaja, dodajemy przyprawy, cebule i boczek, mieszamy.
  4. Blaszkę dopieczenia natłuszczamy i oprószamy bułką tartą, wykładamy masę ziemniaczaną. Pieczemy do 2 godzin w 180st.