Placki chłopskie

Składniki:

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 0.5 szklanek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • nadzienie
  • puree ziemniaczne - 1 kilogram
  • cebula - 4 sztuki
  • Przyprawa w mini kostkach Smażona Cebula Knorr - 3 sztuki
  • masło - 4 łyżki
  • słonina - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, wody, jajka i soli zagnieć ciasto. Podziel na 4 część i każdą rozwałkuj na cienki placek.
  2. Ziemniaki ugotuj i ugnieć. Słoninę i cebulę pokrój na drobną kostkę, przesmaż z przyprawą Knorr. Dodaj do ziemniaków.
  3. Na środku placka połóż puree z ziemniaków, brzegi placka zawiń, złącz i spłaszcz.
  4. Następnie zapiekaj w piekarniku ok. 30 minut w temp. 200 stopni. Gotowe placki smaruj masłem i ułóż piętrowo.