Placki Dosa z ryżu i soczewicy

Składniki:

  • ryż - 300 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 1 sztuka
  • soczewica - 100 gramów
  • kokos - 100 gramów
  • zielona papryczka chilli - 2 sztuki
  • ciecierzyca ugotowana - 50 gramów
  • gorczyca - 0.5 łyżek
  • olej - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • bakłażan - 50 gramów
  • cukinia - 50 gramów
  • kozieradka - 0.5 łyżek
  • curry - 2 sztuki
  • pasta z tamaryndowca - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw zrób placki dosa. Zostaw ryż i soczewicę w wodzie na noc. Następnego dnia odsącz je i zmiksuj. Na posmarowaną olejem patelnię wlej chochlę powstałego ciasta i je rozsmaruj. Skrop placek olejem. Smaż z każdej ze stron aż zacznie się oddzielać od brzegów patelni. Każdy z gotowych placków zwiń w stożek.
  2. Dodaj do tego pastę tamaryndową i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
  3. Teraz wsyp ugotowaną soczewicę i zmiksuj wszystko. Następnie gotuj sambar jeszcze przez 10 minut. Serwuj placki dosa z sambarem i czatnejem.
  4. Teraz przygotuj czatnej. Posiekanego kokosa i chili zmiksuj z ciecierzycą, a następnie zmieszaj wszystko z olejem i gorczycą.
  5. Na koniec przygotuj sambar. W niewielkiej ilości wody rozpuść pastę tamaryndową. Soczewicę ugotuj, skrój warzywa w kostkę a cebulę posiekaj.
  6. Na rozgrzany olej wrzuć gorczycę. Kiedy zacznie pękać dodaj mieloną kozieradkę, cebulę, warzywa i liście curry. Krótko podsmaż wszystko a potem podlej dwoma szklankami wody i, dodaj bulionetkę Knorr i gotuj jeszcze przez kilka minut.