Placki naan z czarnuszką

Składniki:

  • mąka pszenna - 300 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
  • drożdże suszone - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ciepła woda - 0.5 szklanek
  • jogurt - 2 łyżeczki
  • ziarna czarnuszki - 1 łyżeczka
  • masło ghee - 4 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Do drożdży dodaj cukier i wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Masło roztop w rondelku.
  3. Do miski wrzuć mąkę, sól, wlej drożdże i połowę roztopionego masła. Ciasto zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć i podziel na 6 części. Każdą część rozwałkuj na cienki placek i piecz z obu stron po 2 minuty na grillu lub patelni grillowej.
  5. Teraz placuszki posmaruj przygotowanym masłem, posyp czarnuszką i znowu piecz przez pół minuty.
  6. Pozostałe masło wymieszaj dokładnie z przyprawą Knorr.