Placki po węgiersku z pieczarkami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 400 gramów
  • wieprzowina - 500 gramów
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • bulion wołowy - 500 mililitrów
  • papryka zielona - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • kwaśna śmietana - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • białe wino - 100 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • świeży majeranek do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłucz i pokrój w dużą kostkę. Mąkę wymieszaj ze sproszkowaną papryką, a następnie obtocz w niej kawałki mięsa. Umyte pieczarki pokrój w ćwiartki, papryki oraz cebule w dużą kostkę. Czosnek rozgnieć.
  2. W garnku, na rozgrzanej oliwie, przesmaż pieczarki, dodaj cebulę, paprykę oraz czosnek – smaż chwilę, następnie wyjmij z garnka.
  3. W tym samym garnku ponownie rozgrzej nieco oliwy i przesmaż oprószone mąką mięso. Dodaj przesmażone wcześniej warzywa i pieczarki, następnie wlej wino i zredukuj jego objętość. Całość uzupełnij bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
  4. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę 36% i dopraw do smaku otartym majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  5. Przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu Fix Knorr.
  6. Usmaż ziemniaczane placki- powinny być wielkości patelni. Gotowy gulasz z pieczarkami podawaj na ziemniaczanym placku z łyżką kwaśnej śmietany i gałązką świeżego majeranku.