Placki ryzowe

Składniki:

  • ryżu - 1 szklanka
  • czosnek w ząbkach - 2 sztuki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • posiekane świeże zioła - 3 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • duże pomidory - 4 sztuki
  • żółtego sera - 20 dekagramów
  • śmietana - 200 mililitrów
  • olej - 4 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj . zeszklij w rondelku na oleju . Wsyp ryż , podpraż . Wlej 2 szklanki wody , osól , ugotuj . Ostudź . Dodaj jajka i zioła , wymieszaj , przypraw . Z masy uformuj placki , usmaż na złoto na oleju .
  2. Pomidory pokrój w plasterki . ser zetrzyj , połącz ze śmietaną , przypraw . Placki i pomidory na przemian ułóż w formie . Polej sosem , posyp ziołami . Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 220 stopni C .