Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną
  • 80 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Placki z kuskusu Knorr - 1 opakowanie
  • burak pieczony - 1 sztuka
  • ziarna słonecznika - 70 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • kwaśna śmietana - 50 mililitrów
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zawiń w folię i upiecz w piecu.
  2. Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie. Pestki słonecznika upraż na patelni.
  3. Do wystudzonej kaszy dodaj pokrojonego w kostkę buraka, jajko, mąkę, ziarno upalonego na patelni słonecznika i połowę posiekanej natki.
  4. Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni. Podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.