Placki z cukinii z serem feta

293


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
cukinia2 sztuki
ser feta1 sztuka
mąka pszenna150 gramów
jajka3 sztuki
łosoś wędzony100 gramów
kilka gałązek świeżej bazylii6 listki
kapary2 łyżki
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny100 mililitrów
Sos::
jogurt naturalny150 gramów
czosnek ząbek1 sztuka
majonez2 łyżki
cytryna0.5 sztuk
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię zetrzyj na tarce, połącz ją z pokrojonym w paseczki wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekana bazylią. Całość wymieszaj.
Krok 2
W misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie całość wymieszaj.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlej część Ramy, aby danie było złociste i aromatyczne. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 4
Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta, smaż je na złoty kolor z obu stron.
Krok 5
Przygotuj sos mieszając ze sobą jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj z sosem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl