Placki z cukinii z serem feta
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 2 sztuki
  • ser feta - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • łosoś wędzony - 100 gramów
  • kilka gałązek świeżej bazylii - 6 listki
  • kapary - 2 łyżki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • sos:
  • jogurt naturalny - 150 gramów
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • majonez - 2 łyżki
  • cytryna - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce, połącz ją z pokrojonym w paseczki wędzonym łososiem, posiekanymi kaparami, pokrojonym w kostkę serem feta oraz posiekana bazylią. Całość wymieszaj.
  2. W misce ubij pianę z jajek, w drugiej misce połącz mąkę i żółtka z ok. 150 ml wody. Powstałe ciasto połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj ubitą pianę i delikatnie całość wymieszaj.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej część Ramy, aby danie było złociste i aromatyczne. Poczekaj, aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Na gorący tłuszcz nakładaj małe porcje ciasta, smaż je na złoty kolor z obu stron.
  5. Przygotuj sos mieszając ze sobą jogurt, roztarty na miazgę czosnek, majonez oraz sok z cytryny. Gotowe placki podawaj z sosem.