Placki z kalarepy
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kalarepka - 1 kilogram
  • mąka - 1.5 szklanek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • jajka - 2 sztuki
  • cukier - 1 łyżka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • tłuszcz do smażenia
  • śmietana - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz kalarepy, następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodaj jajka, mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.
  3. Dodaj przyprawę Knorr i dokładnie wymieszaj.
  4. Wymieszaną masę kładź łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane kwaśną śmietaną.