|
Składniki | ||
kasza jęczmienna (paczka) | 100 gramów | |
cebula | 1 sztuka | |
boczek | 100 gramów | |
majeranek | 1 łyżka | |
cukinia | 1 sztuka | |
mąka | 100 gramów | |
jajko | 1 sztuka | |
olej rzepakowy do smażenia | 100 mililitrów | |
Rosół wołowy Knorr | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku nastaw około litr wody. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. |
Krok 2 |
Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte. |
Krok 3 |
Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor. |
Autor: Piotr Murawski |