Placki z kaszy jęczmiennej
  • 30 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jęczmienna (paczka) - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • boczek - 100 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • cukinia - 1 sztuka
  • mąka - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • olej rzepakowy do smażenia - 100 mililitrów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku nastaw około litr wody. Dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.
  2. Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
  3. Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor.