| |||||||||
| Składniki | ||
| kasza jęczmienna (paczka) | 100 gramów | |
| cebula | 1 sztuka | |
| boczek | 100 gramów | |
| majeranek | 1 łyżka | |
| cukinia | 1 sztuka | |
| mąka | 100 gramów | |
| jajko | 1 sztuka | |
| olej rzepakowy do smażenia | 100 mililitrów | |
| Rosół wołowy Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| W garnku nastaw około litr wody. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr. Ugotuj w niej paczkę kaszy. Gorącą przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. |
| Krok 2 |
| Do ugotowanej kaszy dodaj startą na tarce cukinię, pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajko oraz wysmażone skwarki z boczku i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte. |
| Krok 3 |
| Ciasto, porcja po porcji nakładaj na rozgrzany tłuszcz na patelnię . Placki smaż z obu stron na zloty kolor. |
| Autor: Piotr Murawski |