Placki z łososiem

20


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
wędzony łosoś (może być każda ryba wędzona lub z puszki)150 gramów
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr1 sztuka
cukinia1 sztuka
ziemniaki3 sztuki
jajka2 sztuki
ząbek czosnku4 sztuki
bułka tarta200 gramów
mleko40 mililitrów
sok z 1 cytryny
posiekany koperek
posiekana natka pietruszki
masło1 łyżka
oliwa z oliwek100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki ugotuj i odcedź. Następnie dodaj mleko, masło i ubij puree (możesz użyć również ziemniaków pozostałych np. po obiedzie).
Krok 2
Posiekaj rybę, a cukinię zetrzyj na tarce. Dodaj je do wystudzonych ziemniaków, wraz z koperkiem i jajkiem. Całość dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Krok 3
Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki placuszki i obtaczaj je w bułce tartej.
Krok 4
Smaż je na wolnym ogniu do momentu, gdy będą rumiane.
Krok 5
Przygotuj dip czosnkowy: Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie jajko z czosnkiem zmiksuj za pomocą blendera. Powoli wtłaczaj oliwę z oliwek, cały czas miksując.
Krok 6
Na koniec dopraw sos posiekaną natką pietruszki. Gotowe placuszki podawaj na ciepło lub zimno, z dipem czosnkowym.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl