Placki ziemniaczane + gulasz wieprzowy z papryką
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 2.5 szklanki
  • olej z pestek winogron - 0.5 szklanek
  • Wieprzowina bez kości (kark, łopatka, szynka) - 30 dekagramów
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • papryka zielona - 0.5 sztuk
  • pieprz - 1 szczypta
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • szczypiorek - 4 łyżki
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 1 łyżeczka
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 sztuka
  • Zasmażka błyskawiczna ciemna Knorr - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju podsmażyć na rumiano mięso. Przełożyć do garnka , dodać pokrojoną cebulę , paprykę , ziele angielskie , liść laurowy i Delikat w płynie . Zalać wodą . Dusić mieszając 1 godzinę na małym gazie. Doprawić papryką mieloną i pieprzem . Zagęścić sos ciemną zasmażką .
  2. Fix Chrupiące placki ziemniaczane wsypać do miski .Dodać jajko i 2,5 szklanki wody . Wymieszać .Zostawić na 10 minut by ciasto zgęstniało .
  3. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta ( powinno wyjść ok. 20 placków z tej porcji ) - lekko spłaszczyć . Smażyć na rumiano z obu stron . Zdejmować na papierowe ręczniki kuchenne by odciekły z tłuszczu.
  4. Podawać kładąc na każdym porcję gorącego gulaszu wieprzowego z papryką .Posypać posiekanym szczypiorem .