Placki ziemniaczane po góralsku
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wędzony boczek - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • wędzony ser - 60 gramów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu, łącząc go z wodą i jajkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie usmaż placki na patelni z olejem. Smaż ładne i okrągłe placki na złoto z każdej strony. Pamiętaj, aby po usmażeniu odłożyć je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  3. Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smaż, aż wszystko zrobi się złociste.
  4. Teraz na każdym placku połóż farsz z boczku i cebuli.
  5. Posyp placki startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj jako przekąskę. Do tak przygotowanych placuszków po góralsku świetnie pasuje sos z gęstej, kwaśnej śmietany.