| |||||||||
| Składniki | ||
| ziemniaki | 50 dekagramów | |
| jabłko | 3 sztuki | |
| mleko | 4 łyżki | |
| jajko | 3 sztuki | |
| mąka | 5 dekagramów | |
| rodzynki | 1 łyżka | |
| olej do smażenia | 1 unit | |
| cukier puder | 1 unit |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie. Odcedzić. |
| Krok 2 |
| Przepuścić przez maszynkę lub przecinać przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić. |
| Krok 3 |
| Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. |
| Krok 4 |
| Wymieszać z puree, jabłkami, jajkami i mąką. |
| Krok 5 |
| Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2-3 min. z każdej strony. |
| Krok 6 |
| Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. |
| Autor: Użytkownik Moje Ciasto |