Placki ziemniaczane z jabłkami
  • 0 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 50 dekagramów
  • jabłko - 3 sztuki
  • mleko - 4 łyżki
  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 5 dekagramów
  • rodzynki - 1 łyżka
  • olej do smażenia - 1 unit
  • cukier puder - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Przepuścić przez maszynkę lub przecinać przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić.
  3. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć.
  4. Wymieszać z puree, jabłkami, jajkami i mąką.
  5. Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2-3 min. z każdej strony.
  6. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.