|
Składniki | ||
ziemniaki | 50 dekagramów | |
jabłko | 3 sztuki | |
mleko | 4 łyżki | |
jajko | 3 sztuki | |
mąka | 5 dekagramów | |
rodzynki | 1 łyżka | |
olej do smażenia | 1 unit | |
cukier puder | 1 unit |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie. Odcedzić. |
Krok 2 |
Przepuścić przez maszynkę lub przecinać przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić. |
Krok 3 |
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. |
Krok 4 |
Wymieszać z puree, jabłkami, jajkami i mąką. |
Krok 5 |
Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2-3 min. z każdej strony. |
Krok 6 |
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |