Placki ziemniaczane z jabłkami

1


Łatwe


0 min.


1 os.

Składniki
ziemniaki50 dekagramów
jabłko3 sztuki
mleko4 łyżki
jajko3 sztuki
mąka5 dekagramów
rodzynki1 łyżka
olej do smażenia1 unit
cukier puder1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obrać i umyć. Gotować ok. 20-30 min. w osolonej wodzie. Odcedzić.
Krok 2
Przepuścić przez maszynkę lub przecinać przez praskę. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Ostudzić.
Krok 3
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć.
Krok 4
Wymieszać z puree, jabłkami, jajkami i mąką.
Krok 5
Porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano około 2-3 min. z każdej strony.
Krok 6
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl