Placki ziemniaczane z marchewką i boczkiem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • marchew - 1 sztuka
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • boczek w plastrach - 100 gramów
  • mleko - 750 mililitrów
  • kwaśna śmietana - 150 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w drobną kosteczkę, podsmaż go dokładnie tworząc z niego chrupiące skwarki. Usuń nadmiar tłuszczu.
  2. Zawartość torebki Knorr wymieszaj z mlekiem i jajkiem, odstaw na chwilę, aby ciasto zgęstniało.
  3. Do ciasta dodaj skwarki z boczku i startą marchewkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Nakładaj ciasto na rozgrzany olej formując małe placuszki.
  5. Placki smaż po około 1 minucie z każdej strony tak, aby uzyskały złoty kolor.
  6. Usmażone placki przekładaj na papierowe ręczniki, aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Placki serwuj z kwaśną śmietaną.