Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym (placki po węgiersku)

Składniki:

  • mięso wieprzowe - 500 gramów
  • Fix Gulasz węgierski Knorr - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr
  • cebula - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • pieczarki - 150 gramów
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dorzuć do mięsa i dolej około 1 szklanki wody.
  2. Mięso pokrój w kostkę i usmaż na oliwie.
  3. Cebulę, paprykę oraz pieczarki pokrój na drobną kostkę. Wszystko razem podsmaż na rozgrzanej oliwie (na osobnej patelni).
  4. Dodaj Fix Gulasz Knorr, rozmieszaj i zagotuj. Duś na małym ogniu pod przykryciem, do czasu, gdy mięso będzie zupełnie miękkie.
  5. Dodaj trzy łyżki koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem, chilli oraz Przyprawa w płynie Delikat Knorr.
  6. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnych oczkach do dużej miski. To samo zrób z cebulą.
  7. Dodaj 4 łyżki mąki, pół małej łyżeczki pieprzu i dokładnie wymieszaj. Smaż placki na rozgrzanej oliwie. podawaj z gulaszem.