Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 1.3 kilogramów
  • filet z kurczaka - 0.4 kilogramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • mąka - 3 łyżki
  • pieczarki - 6 sztuk
  • masło - 3 łyżki
  • lubczyk - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • sałata lodowa - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • ogórek - 1 sztuka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy placki: Fileta myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym (jak na placki ziemniaczane). Przekładamy do miski z filetem. Wbijamy jajka, dodajemy cały Fix do placków ziemniaczanych, mąkę i jeszcze ewentualnie dosalamy. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Smażymy placki różnej wielkości w zależności od upodobania. Ja smażyłam dość duże placki (tylko 2 weszły mi na patelnię). Każdy placek po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Przygotowujemy sos: Pieczarki bardzo drobno kroimy. W rondelku roztapiamy masło. Na rozgrzane wkładamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy ok. 15 minut. Następnie wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się sosu. Sos mamy gotowy.
  4. Jeszcze tylko przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy, kroimy według uznania. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wlewamy na warzywa mieszamy.