Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką

8


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki1.3 kilogramów
filet z kurczaka 0.4 kilogramów
cebula2 sztuki
ząbki czosnku3 sztuki
mąka3 łyżki
pieczarki6 sztuk
masło3 łyżki
lubczyk1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
śmietana 30%1 szklanka
sałata lodowa1 sztuka
pomidor1 sztuka
ogórek1 sztuka
rzodkiewka4 sztuki
papryka żółta1 sztuka
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr1 sztuka
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowujemy placki: Fileta myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym (jak na placki ziemniaczane). Przekładamy do miski z filetem. Wbijamy jajka, dodajemy cały Fix do placków ziemniaczanych, mąkę i jeszcze ewentualnie dosalamy. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Smażymy placki różnej wielkości w zależności od upodobania. Ja smażyłam dość duże placki (tylko 2 weszły mi na patelnię). Każdy placek po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 3
Przygotowujemy sos: Pieczarki bardzo drobno kroimy. W rondelku roztapiamy masło. Na rozgrzane wkładamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy ok. 15 minut. Następnie wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się sosu. Sos mamy gotowy.
Krok 4
Jeszcze tylko przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy, kroimy według uznania. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wlewamy na warzywa mieszamy.
Autor: Edyta KyziołPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl