Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotowujemy placki:
Fileta myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski.
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym (jak na placki ziemniaczane). Przekładamy do miski z filetem.
Wbijamy jajka, dodajemy cały Fix do placków ziemniaczanych, mąkę i jeszcze ewentualnie dosalamy. Całość dokładnie mieszamy.
|
Krok 2 |
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Smażymy placki różnej wielkości w zależności od upodobania. Ja smażyłam dość duże placki (tylko 2 weszły mi na patelnię).
Każdy placek po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. |
Krok 3 |
Przygotowujemy sos:
Pieczarki bardzo drobno kroimy.
W rondelku roztapiamy masło. Na rozgrzane wkładamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy ok. 15 minut. Następnie wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się sosu.
Sos mamy gotowy. |
Krok 4 |
Jeszcze tylko przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy, kroimy według uznania. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wlewamy na warzywa mieszamy. |