Placki ziemniaczane z warzywnym farszem
  • 30 minut
  • 5 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • jaja - 2 sztuki
  • tarta bułka - 3 szklanki
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • pieprz - 3 szczypty
  • słodka papryka - 0.5 łyżeczek
  • polędwica wieprzowa - 300 gramów
  • czerwona papryka - 0.5 sztuk
  • żółta papryka - 0.5 sztuk
  • zielona papryka - 0.5 sztuk
  • pomidor - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwona fasola z puszki - 0.5 opakowań
  • cukier - 1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony - 4 szczypty
  • chili - 1 szczypta
  • przecier pomidorowy - 1 szklanka
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zlewamy z nich sok i łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy.
  2. Przygotowywanie farszu rozpoczynamy od obgotowania fasoli, (którą pokroilismy w 2 cm kawałki) w lekko osolonej wodzie. Miękką ale jędrna fasolkę odsączamy z wody. Wszystkie warzywa kroimy w średniej wielkości kawałki. Fasolkę odsączamy. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy pokrojone w małe kawałki mięso. Gdy już lekko się przyrumieni wsypujemy wszystkie warzywa i smażymy razem 5 minut. Wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy przyprawy: cukier,chili i pieprz z solą do smaku. Dusimy farsz jeszcze 10-15 minut bez przykrywania pokrywką.
  3. W tym czasie smażymy placki wielkości całej patelni ( użyłam patelni 20 cm). Placek przekładamy na talerz i nakładamy na niego porcje farszu. Składamy na pół i podajemy.