Placki ziemniaczane ze szpinakiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka parmeńska - 12 plastrów
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • dymka - 1 sztuka
  • orzeszki pinii - 1 łyżka
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • ocet balsamiczny - 30 mililitrów
  • młody szpinak - 250 gramów
  • oliwa - 30 mililitrów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu, łącząc jego zawartość z wodą i jajkiem. Odstaw ciasto na 10 minut.
  2. Po tym czasie smaż okrągłe i cienkie placki o średnicy 8-10 cm. Po usmażeniu odsącz placki na ręczniku papierowym.
  3. Na środku talerza umieść chrupiący placek. Na wierzchu połóż listki bazylii i szpinaku oraz dwa, trzy plastry szynki.
  4. Posyp orzeszkami, skrop oliwą, octem i przykryj drugim plackiem. Całość posyp cebulą dymką pokrojoną w paski.