Placki ziemniaczano cukiniowe
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 450 gramów
  • cukinia - 250 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia - 1 szklanka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać, umyć.
  2. Dwa ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce do ziemniaków. Pozostałe ziemniaki i obraną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Ziemniaki, cebulę i cukinię wymieszać. Dodać jajka, mąkę oraz przyprawy. Wymieszać.
  4. Na oleju usmażyć rumiane placuszki.