Placuszki bananowe z cynamonem - VIDEO
  • 20 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • banany - 2 sztuki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • masło - 3 łyżki
  • cukier puder - 1 łyżka
  • ciasto
  • mąka pszenna - 1.25 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • maślanka - 1.25 szklanek
  • cukier puder - 1.25 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda - 1 łyżeczka
  • olej - 0.25 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • olej do smażenia - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie składniki ciasta na gładką masę, najlepiej za pomocą rózgi lub miksera ręcznego.
  2. Ciasto nakładaj łyżką na średnio rozgrzaną patelnię z olejem do smażenia oraz odrobiną masła.
  3. Smaż z dwóch stron aż placki będą złociste, rumiane i chrupiące. Po usmażeniu zdejmij placuszki i odsącz je na ręczniku papierowym.
  4. Na tą samą patelnię dodaj dwie łyżki masła oraz banana pokrojonego w plasterki.
  5. Wsyp Cynamon Knorr oraz cukier puder i ciągle mieszając poczekaj aż powstanie sos. Gotowe placuszki polej sosem cynamonowym i udekoruj plasterkami bananów.