Placuszki kapuściano-ziemniaczane - VIDEO
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Cebula z USA Knorr - 2 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • młoda kapusta - 0.25 sztuk
  • jajko - 1 sztuka
  • olej do smażenia - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj drobno.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wraz z kapustą przełóż do miski.
  3. Dodaj jajko, mąkę, przeciśnięty czosnek, cebulę i majeranek Knorr oraz sól.
  4. Wymieszaj dokładnie ciasto.
  5. Na rozgrzanej patelni smaż okrągłe placuszki ziemniaczano – kapuściane aby były rumiane i chrupiące. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Podawaj z kwaśną śmietaną na boku.