| |||||||||
| Składniki | ||
| ziemniaki | 500 gramów | |
| olej | 4 łyżki | |
| gęsta śmietana | 150 gramów | |
| pieprz | ||
| sól | ||
| jajka | 1 sztuka | |
| wędzony łosoś | 8 plastrów | |
| kiszona kapusta | 500 gramów | |
| mąka | 50 gramów | |
| sok z cytryny | 1 łyżeczka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. |
| Krok 2 |
| Kapustę odciśnij , dodaj do ziemniaków wraz z mąką i jajkiem. Przypraw do smaku, dokładnie wymieszaj. |
| Krok 3 |
| Z przygotowanej masy usmaż placuszki na oleju (po 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu). |
| Krok 4 |
| Do śmietany dodaj sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem do smaku. |
| Krok 5 |
| Placki i łososia przełóż na talerze, podawaj z kwaśną śmietaną. |
| Autor: pasibrzuch |