Placuszki z kiszonej kapusty

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • olej - 4 łyżki
  • gęsta śmietana - 150 gramów
  • pieprz
  • sól
  • jajka - 1 sztuka
  • wędzony łosoś - 8 plastrów
  • kiszona kapusta - 500 gramów
  • mąka - 50 gramów
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Kapustę odciśnij , dodaj do ziemniaków wraz z mąką i jajkiem. Przypraw do smaku, dokładnie wymieszaj.
  3. Z przygotowanej masy usmaż placuszki na oleju (po 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu).
  4. Do śmietany dodaj sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Placki i łososia przełóż na talerze, podawaj z kwaśną śmietaną.