|
Składniki | ||
ziemniaki | 500 gramów | |
olej | 4 łyżki | |
gęsta śmietana | 150 gramów | |
pieprz | ||
sól | ||
jajka | 1 sztuka | |
wędzony łosoś | 8 plastrów | |
kiszona kapusta | 500 gramów | |
mąka | 50 gramów | |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. |
Krok 2 |
Kapustę odciśnij , dodaj do ziemniaków wraz z mąką i jajkiem. Przypraw do smaku, dokładnie wymieszaj. |
Krok 3 |
Z przygotowanej masy usmaż placuszki na oleju (po 4 minuty z każdej strony, na średnim ogniu). |
Krok 4 |
Do śmietany dodaj sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem do smaku. |
Krok 5 |
Placki i łososia przełóż na talerze, podawaj z kwaśną śmietaną. |
Autor: pasibrzuch |