Placuszki z ziemniaków

145


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki450 gramów
żółtka3 sztuki
cebula1 sztuka
jajko1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
mąka25 gramów
bułka tarta25 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
kwaśna śmietana3 łyżki
świeżo mielony czarny pieprz1 szczypta
masło2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (około 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka.
Krok 2
Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.
Krok 3
Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Krok 4
Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (około 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy około 6 centymetrów.
Krok 5
Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl