Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (około 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka. |
Krok 2 |
Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie. |
Krok 3 |
Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. |
Krok 4 |
Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (około 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy około 6 centymetrów. |
Krok 5 |
Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią. |