Placuszki z ziemniaków
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 450 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
  • mąka - 25 gramów
  • bułka tarta - 25 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ugotuj ziemniaki (około 20 minut). Odcedź starannie i utłucz. Odstaw do ostygnięcia. Posiekaj drobno cebulę. Roztop masło na niewielkiej patelni i smaż cebulę 10 minut, aż będzie miękka.
  2. Dodaj do ziemniaków: cebulę, śmietanę, żółtka, przyprawy w mini kostkach Knorr. Wymieszaj dokładnie.
  3. Przesiej mąkę do garnka z ziemniakami i wymieszaj. Przypraw sporą ilością pieprzu i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
  4. Uformuj z masy ziemniaczanej kulki (około 16). Spłaszcz by powstały niewielkie placuszki o średnicy około 6 centymetrów.
  5. Ułóż na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp bułką tartą. Piecz 30 minut, aż się przyrumienią.