Plecionka karmelowa z orzechami

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

10 gramów

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 opakowania

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopioną Kasię, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką.

Krok 2

Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy.

Krok 3

Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm.

Krok 4

Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę.

Krok 5

Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nieprzekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało.

Krok 6

Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia.

Krok 7

Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia.

Krok 8

Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min., do zbrązowienia skórki. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Plecionka karmelowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Plecionka karmelowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Plecionka karmelowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Plecionka karmelowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Plecionka karmelowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Plecionka karmelowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Plecionka karmelowa z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej