Pleśniak

8


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka3 szklanki
cukier1.5 szklanek
jajko5 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia250 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
kakao1 łyżka
dżem śliwkowy150 gramów
pokrojone suszone śliwki1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasią i 5 żółtkami.
Krok 2
Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 3
Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.
Krok 4
Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
Krok 5
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami, a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.
Krok 6
Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę, a następnie ułożyć ją na startym cieście.
Krok 7
Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl