Pleśniak
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160-180 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżka
  • dżem śliwkowy - 150 gramów
  • pokrojone suszone śliwki - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasią i 5 żółtkami.
  2. Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce.
  3. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze.
  4. Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao.
  5. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami, a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao.
  6. Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę, a następnie ułożyć ją na startym cieście.
  7. Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek.