Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekać z Kasią i 5 żółtkami. |
Krok 2 |
Dodać pół szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce. |
Krok 3 |
Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. |
Krok 4 |
Pozostałe ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać łyżkę kakao. |
Krok 5 |
Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem i posypać śliwkami, a następnie na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio na dżem zetrzeć część surowego ciasta bez kakao. |
Krok 6 |
Z 5 białek i szklanki cukru ubić sztywną pianę, a następnie ułożyć ją na startym cieście. |
Krok 7 |
Zetrzeć ciasto z kakao i posypać po wierzchu. Zamiast dżemu można użyć startych jabłek. |