Pleśniak
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • aromat - 0.5 opakowań
  • dżem z czerwonej porzeczki - 1 opakowanie
  • świeża porzeczka - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Przesiać mąkę, zagnieść z żółtkami, dodać posiekaną Kasię, proszek do pieczenia i cukier.
  2. Zagnieść ciasto.
  3. Podzielić go na 3 części.
  4. Pierwszą rozwałkować na dnie blachy, posmarować dżemem.
  5. Drugą zagnieść z kakao i zapachem, po czym schłodzoną, zetrzeć na tarce na dżem.
  6. Pozostałe 4 białka ubić z łyżeczką cukru i rozsmarować na ciemnym cieście.
  7. Na pianę zetrzeć pozostałą, schłodzoną część ciasta.
  8. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać na małych talerzykach z kilkoma świeżymi porzeczkami