Pleśniak
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 3 szklanki
  • cukier puder - 1.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • dżem z jabłek - 2 opakowania
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, żółtek, Kasi, cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
  2. Podzielić je na 3 części.
  3. Dwie części ciasta schłodzić, a trzecią rozwałkować na blachę, następnie wyłożyć na nie dżem, posypać płatkami migdałowymi.
  4. Na to zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.
  5. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru pudru, zmiksować i rozłożyć na cieście i przykryć trzecią częścią ciasta startego na tarce.
  6. Piec około 45 minut w 180 stopniach.