Pleśniak inaczej

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna45 dekagramów
żółtka4 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
śmietana3 łyżki
kakao1 łyżka
Nadzienie:
powidła1 opakowanie
bakalie1 opakowanie
jabłko4 sztuki
posiekane orzechy włoskie10 dekagramów
cukier puder0.75 szklanek
Polewa:
Kostka do pieczenia Kasia8 dekagramów
cukier5 łyżek
kakao1 łyżka
woda1 łyżka
Piana:
białko 4 sztuki
cukier puder0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Z mąki, Kasi, 4 żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto.
Krok 2
Dzielimy na 3 części (jedna nieco większa).
Krok 3
Większą rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę - robimy boczki na 3 - 4 cm.
Krok 4
Do drugiej części dodajemy kakao i razem z trzecią wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
Krok 5
Ciasto na blasze smarujemy powidłami, na to ścieramy na tarce jabłka, posypujemy bakaliami wg uznania.
Krok 6
Na wierzch ucieramy zmrożone ciemne ciasto.
Krok 7
Ubijamy pianę z 4 białek z cukrem pudrem i wykładamy na ciemne ciasto.
Krok 8
Wierzch przykrywamy startym jasnym, ciastem.
Krok 9
Zagotowujemy składniki polewy i dekorujemy ciasto.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl