Pleśniak inaczej
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 stopni °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 45 dekagramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana - 3 łyżki
  • kakao - 1 łyżka
  • nadzienie
  • powidła - 1 opakowanie
  • bakalie - 1 opakowanie
  • jabłko - 4 sztuki
  • posiekane orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • cukier puder - 0.75 szklanek
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 8 dekagramów
  • cukier - 5 łyżek
  • kakao - 1 łyżka
  • woda - 1 łyżka
  • piana
  • białko - 4 sztuki
  • cukier puder - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, Kasi, 4 żółtek, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto.
  2. Dzielimy na 3 części (jedna nieco większa).
  3. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę - robimy boczki na 3 - 4 cm.
  4. Do drugiej części dodajemy kakao i razem z trzecią wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
  5. Ciasto na blasze smarujemy powidłami, na to ścieramy na tarce jabłka, posypujemy bakaliami wg uznania.
  6. Na wierzch ucieramy zmrożone ciemne ciasto.
  7. Ubijamy pianę z 4 białek z cukrem pudrem i wykładamy na ciemne ciasto.
  8. Wierzch przykrywamy startym jasnym, ciastem.
  9. Zagotowujemy składniki polewy i dekorujemy ciasto.