Pleśniak z borówkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka
  • żółtko - 5 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka krupczatka - 3 szklanki
  • nadzienie
  • borówki - 2.5 litry
  • białko - 5 sztuk
  • kisiel owocowy - 1 opakowanie
  • cukier - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzeć na puszystą masę z cukrem.
  2. Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy.
  3. Dalej ucierać.
  4. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką.
  5. Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ godziny.
  6. Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce.
  7. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy.
  8. Pianę rozłożyć na owoce.
  9. Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta, krusząc ciasto w dłoniach.
  10. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
  11. Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.