Pleśniak z borówkami

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
cukier1 szklanka
żółtko5 sztuk
cukier waniliowy1 opakowanie
proszek do pieczenia2 łyżeczki
mąka krupczatka3 szklanki
Nadzienie:
borówki2.5 litry
białko 5 sztuk
kisiel owocowy1 opakowanie
cukier1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Miękką Kasię utrzeć na puszystą masę z cukrem.
Krok 2
Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy.
Krok 3
Dalej ucierać.
Krok 4
Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką.
Krok 5
Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ godziny.
Krok 6
Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce.
Krok 7
Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy.
Krok 8
Pianę rozłożyć na owoce.
Krok 9
Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta, krusząc ciasto w dłoniach.
Krok 10
Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Krok 11
Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl