PLEŚNIAK Z MALINAMI
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • żółtko - 4 sztuki
  • białko - 4 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • maliny - 30 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 1 szklanka
  • bułka tarta - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia zagniatamy z miękką Kasią i żółtkami.
  2. Gładkie, wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą częścią wyklejamy delikatnie natłuszczoną i obsypaną bułką tartą tortownicę. Wkładamy do nagrzanego na 180°C piekarnika na ok. 10 minut.
  3. Podpieczone ciasto posypujemy warstwą malin i 2 łyżkami bułki tartej i posypujemy porwanym na kawałeczki (lub startym na tarce) drugim ciastem.
  4. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i wylewamy na ciasto.
  5. Posypujemy ostatnim ciastem porwanym na kawałki.
  6. Pieczemy 45 minut w 180°C.