Pleśniak z porzeczkami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • mąka - 3 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 220 gramów
  • cukier - 1.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajko - 6 sztuk
  • porzeczki - 600 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, cukier waniliowy, 0,5 szklanki cukru, proszek i żółtka jajek łączymy w misce.
  2. 2/3 uzyskanej mieszanki wsypujemy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy (28 cm) i ugniatamy spód.
  3. Wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
  4. Na spód z ciasta wykładamy owoce.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru. Pianę wykładamy na owoce, a wierzch posypujemy pozostałą kruszonką.
  6. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 175 stopni.